15 Mayıs 2008 Perşembe

Çağan Irmak ve senaryolar..

Günlük yaşamımızda bir çok yerinde tespitle karşılaşmama rağmen bir türlü yazamadığımın farkındayım. Önce onun için siteden bir özür dilemeye geldim :)

Şimdi bahsedeceğim konuysa ne kadar Yerinde bir Tespit olacak bilemiyorum ama canım yazmak istiyor:)

Çağan Irmak'ın ( Çemberimde Gül Oya) dizisinin dışında tüm senaryosunu yazdığı ve yönettiği filmleri büyük bir beğeniyle takip ettim bugüne kadar..Bu akşam ise TV'yi açar açmaz şansıma yeni dizisi Yol Arkadaşım'a denk geldim.
Son filmi Ulak'tan ve bir önceki filmi Babam ve Oğlum'dan hatırlayabileceğin tanıdık simalar var bu dizide de . Dizinin konusunu aldatılan bir kadının geçmişe olan yolculuğuyla paralel giden, Ege yöresine, babaannesinin yanına dönmesi ve gelişen olaylar olarak özetleyebilirim..
Karakterlerin çoğunda yine İzmir/Ege şivesi hakim, Babam ve Oğlum'da gördüğümüz sevgili Hümeyra'nın canlandırdığı babaanne karakteri yine var, yine gayet anaç, gayet sıcakkanlı. Başrolde oynayan Özge Özberk'in ise 6 yaşlarında okumaya meraklı bir kızı var. (Babam ve Oğlum, Ege Tanman:Deniz korkmaaaaaa) Dizinin mekanı, İzmir'e bir iki saatlik uzaklıktaki bir kasaba ve başroldeki bayan karakterimizin ortaokul aşkına rastlamakta mümkün..Müzikler tamamen büyüsünü ve süregelen Çağan Irmak filmleri tarzını korumakta..Kasabadaki sabahlar hep aynı, kaçışan tavuklar, çayır çimenlik, tam bir köy kahvaltısı, kümesler, balkona atılan sandalyeler...hepsi tertemiz köy havasını içinize çekmiş gibi olmanızı sağlıyor..

Yerinde Tespit: Çağan Irmak'ın Ege veya özellikle İzmir yakınlarında bir geçmişi olmalı.
Kendisi küçükken oralardan mı ayrıldı, ya da babaannesi mi oralarda yaşadı..
Tüm bu senaryolar küçük Çağan'ın bilinçaltının ve hatırladıklarının bir sonucu.
Senarist, Evanthia Reboutsika'nın müziklerine bayılıyor..
Büyüdüğü (ki kendisi midir babası mıdır ya da kimdir bilinmez) Ege köyünden her iki filmde de huysuz baba veya amca yüzünden ayrılmış, geri döndüğünde ise aynı huysuzlukla karşılaşmış.

* Yanlış anlaşılmayı istemem. Çağan Irmak'a saygım sonsuz ki kendisini gördüğüm anda heyecan bastığını yaşadım, bildim. Ben sadece büyük oranda benzerlikler görünce paylaşmak istedim. Hepsi bu kadar..

2 yorum:

şiirler dedi ki...

eleştirilere katılıyorum. Çağan Irmak'ın tekrar sorunu ortaya çıkmış gibi, bir dizi ya da film gördüğümüzde "aa bu çağan ırmak'tır" diyebiliyoruz ama bu stille alakalı bir aşiyanlık değil tamamen oyuncu ve konu seçimiyle orantılıdır..

Unknown dedi ki...

Very fine......